Skip links

Paprika’s

De paprika’s komen van oorsprong uit de tropische en subtropische streken van Midden-Amerika. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit onze keuken.

Logisch, als je bedenkt hoe de verschillende soorten de smaak en het aanzien van ons eten verrijken. Bovendien geldt de paprika met recht als ‘supergezond’. Maar weinig producten zijn namelijk zo gezond als paprika. Paprika’s zitten boordevol vitaminen en mineralen en bevatten maar weinig calorieën.

De ‘blokvormige’ paprika die wij telen, is de meest voorkomende paprika. Ze hebben een vruchtwand die een centimeter dik kan worden. Deze blokpaprika is verkrijgbaar in verschillende kleuren die allemaal een net iets andere smaak hebben. Een ‘niet rijpe’ paprika smaakt wat pittiger dan een ‘rijpe’. Om u een idee te geven: een gele paprika smaakt zachter en zoeter dan een groene. Wist u trouwens dat een rode paprika eigenlijk een rijpe groene paprika is!

Hollandse paprika’s zijn het gehele jaar door, behalve in januari en februari, te verkrijgen. De topaanvoer is van juni tot oktober. De overige maanden vindt u paprika’s uit met name Spanje of Israël in de winkelschappen.

De paprikaplant

De paprikaplant is eigenlijk struikachtige plant die houdt van ongeveer 25 graden.

Aangezien in ons klimaat de teelt ongeschikt is voor buitenteelt, vindt de productie plaats in kassen. In de kassen wordt de plant circa 4,5 meter hoog.

De planten staan op lange rijen geplant op steenwol met tussenpaden om te kunnen oogsten en te verzorgen en worden omhoog geleid via touwtjes. Elke plant heeft een waterdruppelaar. Deze druppelaar zorgt ervoor dat de plant met een mengsel van water en alle gewenste mineralen wordt gevoed.

Tussen het volgroeien van de bloem en de oogst van de vrucht zit circa 7 weken tijd. Nadat ze geoogst zijn, worden ze gesorteerd op gewicht en op kwaliteit om vervolgens te worden verpakt. 100% van de Nederlandse productie, vindt op milieubewuste wijze plaats. Dat wil zeggen dan men in principe alle plagen verhelpt door midden van biologische vijanden van de betreffende insecten. In Nederland wordt er geoogst van maart tot eind oktober , waarbij de top van de productie van half maart tot eind oktober ligt.

Onderhoud gewas

Om de planten en de paprika’s goed te laten groeien en om een goede kwaliteit te kunnen realiseren  is regelmatig gewasonderhoud noodzakelijk.

Lang gegroeide zijscheuten moeten op de juiste lengte getopt (afgebroken) worden. Tijdens gewasonderhoud let met ook op schadelijke insecten.

Oogsten

De paprika’s zijn oogstrijp als ze voor 80% geel gekleurd zijn. De vruchten zijn namelijk in het begin allemaal groen.  Men oogst de vruchten door met een klein mesje het steeltje op precies de juiste plek (verdikt stukje/natuurlijk breukvlak) door te snijden.

Sorteren

De geoogste paprika’s legt men in een oogstcontainer die op zijn beurt weer in een transport/voorraadwagen geleegd wordt. Nadat de vruchten naar de bedrijfsruimte gebracht zijn worden ze met behulp van een sorteermachine op gewicht en daarna handmatig op kwaliteit gesorteerd.

De paprika’s worden dan in de, op dat moment gewenste, verpakking gedaan en afgewogen. Daarna worden de dozen en kisten zo veel mogelijk automatisch op pallets gestapeld op de gewenste hoogte en voorzien van datum en telerscodering ten behoeve van track en tracing.

Transport

Nu zijn de paprika’s klaar om naar de supermarkten overal ter wereld getransporteerd te kunnen worden.

De zon

De zon is onze grootste vriend. Het verwarmt onze kassen, het doet de planten groeien en zorgt voor bloemetjes aan de plant die paprika’s worden

Zuurstof

Onze planten zijn de groene longen van Zuid-Holland. De CO2 die vrij komt van de raffinaderijen op de Maasvlakte wordt afgevangen, naar onze kassen getransporteerd en door onze planten omgezet in zuurstof. Waardoor ze goed gaan groeien.

Geen aardgas

Wij verwarmen onze kassen met restwarmte dat de elektriciteitscentrale van Rotterdam over heeft.

Regenwater

Onze planten krijgen regenwater. Regen dat op de kassen valt vangen we op en bewaren we in bassins. Waarna het water wordt opgeslagen in de grond door middel van Ondergrondse wateropslag. Middels ons recirculatiesysteem vangen we ook het water op dat we in de kassen gebruiken. Zo (her)gebruiken we ons eigen water.

Meer artikelen